Pridružite nam se na baštovanskoj radionici Rajsko ostrvo koja će biti održana 3. avgust od 19 časova u Zabavnom parku Starli.

Najavljujemo DRUGU baštovansku radionicu za odrasle! Otiskujemo se sa ZAČINSKIH OSTRVA i nastavljamo dalje.
Prateći tok dešavanja u bašti početkom avgusta stižemo na RAJSKO OSTRVO. Tamo nas očekuju raznobojni plodovi radosti, ali i važna pitanja nege. Detaljno ćemo upoznati ovo, za mnoge, rajsko voće. Da li je ukus paradajza i za Vas rajski? Da li je ovo i Vaše RAJSKO OSTRVO?

Pridružite nam se na baštovanskoj radionici Hotel za insekte koja će biti održana 2020. jula od 19 časova u Zabavnom parku Starli.

Preko priče o cveću i važnosti oprašivača za nastanak plodova stigli smo i do novog pitsnja: šta je to potrebno našim sitnim letećim i puzećim prijateljima. Kako u našoj bašti već imaju šta da ručkaju, a obezbedili smo im i vodu, odlučili smo da ih i skućimo. Pravimo im HOTEL!
Naravno, biće od već upotrebljenih stvari i materijala iz prirode.
Dođite da gradimo zajedno

Pridružite nam se na ekološkoj radionici Priča o delfinima koja će biti održana 27. jula od 18 časova u Zabavnom parku Starli. Ove godine možda i ne možemo da ih vidimo ali hajde da naučimo nešto o njima. Saznaćemo ko su delfini, gde ih sve možemo pronaći, da li su stvarno najiteligentnije životinje i zbog čega se izlovljavaju. Dođite da zajedno otkrijemo zašto su ove životinje tako posebne!

Pridružite nam se na baštovanskoj radionici Dan ZMIJA koja će biti održana 23. jula od 18 časova u Zabavnom parku Starli. Nastavljamo priču o biljnim prijateljstvima i koristima koje imamo od združene sadnje. Ovoga puta malo više ćemo govoriti o važnosti cveća u organskoj bašti. Takođe, ručice ćemo uposliti pravljenjem kupatila za pčelice i druge insekte da bismo im obezbedili lakše snabdevanje vodom u ovim vrelim danima.

Najavljujemo PRVU baštovansku radionicu za odrasle!
Radionica Začinsko ostrvo biće održana u sredu, 22. jula od 18 časova u našoj organskoj bašti na adresi Bulevar vojovde Stepe 56, Novo naselje, Zabavni park Starli.
𝘡𝘌𝘓𝘌𝘕𝘐 𝘈𝘙𝘏𝘐𝘗𝘌𝘓𝘈𝘎 je naš novi ciklus baštovanskih radionica za odrasle. Ideja nam je da, poštujući pravila organskog baštovanstva koliko god da je moguće, stvaramo zelena ostrva u našem gradu. Cilj nam je da svako od vas nauči kako da oformi svoje ostrvo i tako doprinese stvaranju novih zelenih koridora i povećanju biodiverziteta.

Pridružite nam se na ekološkoj radionici Dan ZMIJA koja će biti održana 21. jula od 18 časova u Zabavnom parku Starli. Nastavljamo sa pričama o “strašnim” životinjama. Životinje koje ljudi najmanje vole su zmije. Zašto su toliko omražene, kako možemo da razlikujemo otrovnice od neotrovnica, koje vrste zmija možemo sresti kod nas, čime se one hrane i koja je njihova uloga u ekosistemu, saznaćemo na ovoj radionici.

Pridružite na ekološkoj radionici Biljke prijateljice koja će biti održana 6. jula od 18 časova u našoj bašti u okviru Zabavnom parku Starli. Baštovanska radionica biće prilika da naučimo tajne odnose u biljnom svetu. Kroz priču i igru saznaćemo koje biljke su prijateljice, a koje baš i ne vole međusobno da se druže. Tako ćemo naučiti kako da im pomognemo da budu što zdravije i lepše.

Projekat Totalna reciklaža stigao je napokon na novo odredište, u PU Radosno detinjstvo, ekološki vrtić Maslačak na Limanu.
Naša oprema za reciklažu i PET Presko, nalaze se u dvorištu vrtića i na raspolaganju su deci koja idu i vrtić, kao i lokalnoj zajednici.

Hvala upravi, vaspitačicama i udruženju Eko Maslačak koji se raduju budućim akcijama i radionicama, baš kao i mi!
Projekat se realizuje uz podršku i donaciju Zabavnog parka Starli i Kappa Star Recycling-a.

Veselimo se prvoj radionici na otvorenom i to u našoj organskoj bašti kroz projekat Moja bašta može svašta! Radionica će biti održana 11. juna od 18 časova u Zabavnom parku Starli na Novom naselju.

Sedište udruženja Dečija ekološka akademija je u Novom Sadu i naša najbliža šuma je Fruška gora.

Volimo da uživamo u šumi, da je istražujemo i upoznajemo, i da kroz naše ekološke radionice kontinuirano edukujemo decu i odrasle o važnosti očuvanja svih šuma i biodiverziteta.

Podržavajući ciljeve Mreže, udruženje Dečija ekološka akademija se u martu 2020. godine, pridružilo Mreži Pošumimo Vojvodinu.

Svake godine đaci i nastavnici fizike, hemije i biologije, organizuju Dan prirodnih nauka u OŠ Žarko Zrenjanin. Tom prilikom učenici, uz pomoć starijih, osmišljavaju, pripremaju i izvode zanimljive eksperimente iz oblasti fizike, hemije, biologije, prve pomoći i ekologije.

Pozivamo vas da nam se pridružite u subotu, 1. februara 2020. godine od 10 do 12 časova u holu OŠ Žarko Zrenjanin na Limanu na promociji projekta Totalna reciklaža.

Projekat Totalna reciklaža je započet u aprilu 2019. godine u OŠ Žarko Zrenjanin, a biće prilike da još jednom edukujemo lokalnu zajednicu o ispravnom razvrstavanju otpada i značaju reciklaže.

Početkom 2020. godine potpisan je Protokol o saradnji između Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i udruženja Dečija ekološka akademija.

Kroz podršku Zavoda i kroz zajedničke aktivnosti udruženje će u narednih 6 meseci sprovoditi radionice na temu Plavna područja u specijalno dizajniranoj učionici River’school u Radničkoj 20. Cilj je da se đacima IV razreda kroz multimedijalan sadržaj približi značaj plavnih područja, flore i faune u okviru Rezervata biosfere Bačko Podunavlje.

Uz pomoć đačkog parlamenta, a u okviru projekta Totalna reciklaža, 12. decembra 2019. godine sprovedena je velika akcija razvrstavanja otpada u OŠ Jožef Atila. Kako edukatori udruženja aktivno rade sa nižim razredima, bilo je važno uputiti i starije razrede o projektu koji se sprovodi u školi.