Pridružite nam se!

I ove godine, organizujemo Zeleni festival, jedinstveni program za decu, posvećen očuvanju prirode i zaštiti životne sredine.

Zeleni festival biće održan od 5. do 9. juna 2023. godine u Novom Sadu, na adresi Bulevar vojvode Stepe 56 (Zabavni park Starli).

Zeleni festival je događaj kojim se u Novom Sadu, četvrti put u organizaciji Udruženja Dečija ekološka akademija, realizuju aktivnosti posvećene ekološkoj edukaciji najmlađih.

Ekološku edukaciju na Zelenom festivalu sprovodiće Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, JP Vojvodina šume, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokret gorana Novog Sada, PMF – departman za biologiju i ekologiju, PMF – departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, JKP Vodovod i kanalizacija, Poljoprivredni fakultet – departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, Udruženje Čepom do osmeha, Milja Vuković ispred inicijative Za manje smeća i više sreće, Kristina Vlaisavljević / Kristina iza 7 gora i Udruženje Dečija ekološka akademija.

Podršku realizaciji Zelenog festivala pružaju partneri Zabavni park Starli, Ardagh Metal Packaging Serbia, Ekostar pak, Elder Creative Agency i Coca Cola HBC Srbija.

Više o Zelenom festivalu, rasporedu i prijavama pročitajte u nastavku.

Kontaktirajte nas putem mejla deakademija@gmail.com

Zeleni festival, jedinstveni program za decu, posvećen očuvanju prirode i zaštiti životne sredine, biće održan od 5. do 9. juna 2023. godine u Novom Sadu, na adresi Bulevar vojvode Stepe 56 (Zabavni park Starli).

Zeleni festival je događaj kojim se u Novom Sadu, četvrti put u organizaciji Udruženja Dečija ekološka akademija, realizuju aktivnosti posvećene ekološkoj edukaciji najmlađih kroz teme:

• očuvanje biodiverziteta i prirodnih staništa,
• uticaj klimatskih promena,
• smanjenje otpada koji stvaramo i
• principi održivog razvoja.

Kroz organizaciju Zelenog festivala želimo da nagradimo novosadske đake i njihove učitelje/učiteljice koji su se posebno isticali tokom realizacije našeg projekta Eko kultura u svojim osnovnim školama i time ih podstaknemo da se još aktivnije uključe u teme zaštite i očuvanja prirode.

Kroz pet festivalskih dana, okupićemo preko 1.200 đaka iz novosadskih osnovnih škola, kao i prosvetne radnike/ce, a kroz zajedničku saradnju sa partnerskim organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom životne sredine doprinećemo ekološkoj edukaciji najmlađih, jačanju svesti o prirodi i stvaranju generacija odgovornih građana.

Ekološku edukaciju na Zelenom festival sprovodiće Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, JP Vojvodina šume, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Pokret gorana Novog Sada, PMF – departman za biologiju i ekologiju, PMF – departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, JKP Vodovod i kanalizacija, Poljoprivredni fakultet – departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, Udruženje Čepom do osmeha, Milja Vuković ispred inicijative Za manje smeća i više sreće, Kristina Vlaisavljević / Kristina iza 7 gora i Udruženje Dečija ekološka akademija.

Ulaz na Zeleni festival biće slobodan za sve učesnike i učesnice.

Nakon edukativne radionice, sva deca imaće priliku da se aktivno igraju u prostoru Zabavnog parka Starli (Bulevar vojvode Stepe 56, Novo naselje) na površini preko 2.500 m², koji je naš dugogodišnji partner na projektima koje sprovodimo u Novom Sadu.

Podršku realizaciji Zelenog festivala pružaju partneri Zabavni park Starli, Ardagh Metal Packaging Serbia, Ekostar Pak, Elder Creative Agency i Coca Cola HBC Srbija.

Za više informacija, obratite nam se putem mejla deakademija@gmail.com

5. jun / ponedeljak

 

9 – 15.30 časova
Organizovan program za oformljene grupe iz novosadskih OŠ
(edukaciju sprovode Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Pokret gorana Novog Sada)

18 – 20 časova
Otvaranje Zelenog festivala sa ekološkom predstavom za decu Drvce je drug i igranje u Zabavnom parku Starli. Prijave su obavezne preko mejla starlizp@gmail.com

 

6. jun / utorak

 

9 – 15.30 časova
Organizovan program za oformljene grupe iz novosadskih OŠ
(edukaciju sprovode PMF – departman za biologiju i ekologiju – hidrobiologija i Udruženje Dečija ekološka akademija)

18 – 20 časova
Baštovanska radionica Kompostiranje sa Miljom Vuković ispred inicijative Za manje smeća i više sreće i igranje u Zabavnom parku Starli. Prijave su obavezne preko mejla starlizp@gmail.com

 

7. jun / sreda

 

9 – 15.30 časova
Organizovan program za oformljene grupe iz novosadskih OŠ
(edukaciju sprovode JKP Vodovod i kanalizacija i JP Vojvodina šume)

18 – 20 časova
Ekološka radionica Zeleni gradovi sa DEA edukatorkama Simonom i Marijom i igranje u Zabavnom parku Starli. Prijave su obavezne preko mejla starlizp@gmail.com

 

8. jun / četvrtak

 

9 – 15.30 časova
Organizovan program za oformljene grupe iz novosadskih OŠ
(edukaciju sprovode Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Udruženje Čepom do osmeha)

18 – 20 časova
Baštovanska radionica Iako su sitne, bubice su bitne sa DEA edukatorom Darkom i igranje u Zabavnom parku Starli. Prijave su obavezne preko mejla starlizp@gmail.com

 

9. jun / petak

 

9 – 15.30 časova
Organizovan program za oformljene grupe iz novosadskih OŠ
(edukaciju sprovode PMF – departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF-a i Poljoprivredni fakultet – departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu)

18 – 20 časova
Radionica Mitska bića koja čuvaju prirodu sa Kristinom Vlaisavljević / Kristina iza 7 gora i igranje u Zabavnom parku Starli. Prijave su obavezne preko mejla starlizp@gmail.com

 

#delimoljubavpremaprirodi #zelenifestival #novisad

Festival je trabao biti održan od 1. do 5. juna 2020. godine u Novom Sadu, u Zabavnom parku Starli, ali zbog epidemiološke situacije i korona virusa, Zeleni festival je odložen za 2023. godinu kada su se konačno stekli uslovi da deca mogu organizovano da idu u posete van svojih obrazovnih ustanova.

Širenjem ekoloških aktivnosti udruženja Dečija ekološka akademija, nastaje i Zeleni festival, jedinstveni program za decu, posvećen očuvanju i zaštiti životne sredine, koji će biti održan od 3. do 7. juna u Novom Sadu, u Zabavnom parku Starli.

Ovaj dečiji ekološki festival će i ove godine okupiti partnerske organizacije i institucije koji se bave ekološkim temama, kao i decu iz novosadskih škola koja će učestvovati u dvosatnom programu edukacije i igre u Zabavnom parku Starli.

Ulaz na Zeleni festival je slobodan za sve.

Zeleni festival je događaj kojim se u Novom Sadu, treću godinu za redom u organizaciji Dečije ekološke akademije, obeležava Evropska nedelja održivog razvoja, kao inicijativa koja je prisutna u evropskim zemljama u cilju stimulisanja i podizanja vidljivosti aktivnosti, projekata i događaja koji promovišu ciljeve održivog razvoja.

Cilj festivala je da se kroz edukativne radionice i interaktivnu igru razvije ekološka svest kod dece uzrasta od 5 do 10 godina, čime skrećemo pažnju na 17 ciljeva održivog razvoja u Srbiji.

Evropska nedelja održivog razvoja (ESDW) obeležava se u isto vreme u zemljama Evrope i zastupa 17 ciljeva održivog razvoja usvojenih Agendom održivog razvoja 2030, a od 2018. godine, udruženje Dečija ekološka akademija je nacionalni koordinator Evropske nedelje održivog razvoja za Srbiju. Zahvaljujući ovoj evropskoj inicijativi širi se svest javnosti o Agendi 2030 i značaju učešća lokalnih zajednica u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i održivosti uopšte.

Ovogodišnji festival okupiće preko 1.000 dece iz predškolskih ustanova i osnovnih škola iz Novog Sada, njihove učitelje i predstavnike medija kako bi se kroz učešće na edukativnim radionicama upoznali sa malim promenama svakodnevnih navika koje mogu podstaći velike promene u očuvanju prirode i prirodnih resursa.

Ideja manifestacije je da se kroz zajedničku saradnju organizacija koje se bave decom, obrazovnih ustanova i drugih ekoloških udruženja doprinese jačanje svesti o prirodi, stvaranje generacija odgovornih građana i smanjenje eksploatacije prirodnih resursa.

Ovom prilikom deca iz osnovnih škola i predškolskih ustanova iz Novog Sada upoznaće se sa temama smanjenje i separacija otpada, reciklaža, vodni resursi, otpadne vode, prirodna i zaštićena staništa u Srbiji, vrste ptica koje borave u našoj okolini, baštenske aktivnosti i sadnja, biodiverzitet i različite biološke vrste koje nas okružuju, kao i biciklizam, ekološka aktivnost koja je zdrava i smanjuje zagađenje vazduha.

Nakon Zelenog festivala, deca i učitelji nastavljaju sa edukacijom u svojim predškolskim ustanovama i školama u školskoj 2019/2020. godini, gde će kroz projekte Dečije ekološke akademije dalje učiti o očuvanju i zaštiti životne sredine.

Zeleni festival organizuje Udruženje dečija ekološka akademija uz podršku Zabavnog parka Starli i učesnika Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Prirodno-matematički fakultet i departman za biologiju i ekologiju i departman za hemiju, Vodovod i kanalizacija Novi Sad, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, TV emisija Uprirodise, udruženje Zeleni Sad, Printarija Squeegee, Vode Vojvodine, Eko Kuriri, Erker inženjering i Coca Cola HBC Srbija.

Nakon edukativnih radionica, sva deca imaće priliku da se aktivno igraju u prostoru Zabavnog parka Starli (Bulevar vojvode Stepe 56, Novo naselje) na površini preko 2.500 m².

Za učešće na Zelenom festivalu, koji će biti održan od 3. do 7. juna u Zabavnom parku Starli, uz specijalna iznenađenja otvaranja i zatvaranja festivala obratite nam se putem mejla deakademija@gmail.com

#budipriroda #zelenifestival #novisad

Tokom Evropske nedelje održivog razvoja, od 5. do 7. juna 2018. godine u Zabavnom parku Starli, kroz radionice i igru deca su u jedinstvenoj instalaciji Vodne stanice naučila više o tome kako možemo sačuvati i zaštiti naše vode i ekosistem.

Inspirisani prošlogodišnjim događajem u Novom Sadu u okviru Evropske nedelje održivog razvoja, Zabavni park Starli, Vodna agencija i udruženje Dečija ekološka akedemija iz Novog Sada organizovali su manifestaciju pod nazivom Dečija nedelja vode koja je okupila preko 1.000 dece iz predškolskih ustanova i osnovnih škola, kao i njihove učitelje. Zajedničkom saradnjom doprinelo se stvaranju generacija odgovornih građana i time i smanjenju potrošnje vode, koja je naš najznačajniji resurs.

Partneri: Zabavni park Starli, Vodna agencija, Vode Vojvodine, PMF, Ekovek, Coca Cola HBC, BB Minaqua

Reference:

https://www.dnevnik.rs/index.php/novi-sad/decja-nedela-vode-male-promene-cine-cuda-08-06-2018

http://nsuzivo.rs/novi-sad/decija-nedelja-vode-prvi-put-u-novom-sadu

http://jatila.edu.rs/vesti/o-ucescu-nasih-ucenika-na-manifestacijama/ucesce-ucenika-2g-odeljenja-na-manifestaciji-decija-nedelja-vode

Udruženje Dečija ekološka akademija, uz partnere Vodna agencija i Zabavni park Starli od 22. maja do 29. maja 2017. godine, pridružilo se aktivnostima Evropske nedelje održivog razvoja u Novom Sadu.

Tom prilikom, Starli Vodni agenti koji su tokom školske 2016/2017. godine učestvovali na radionicama, mogli su da se na prilagođen način i Vodnu stanicu, upoznaju sa temama: stvaranje otpadna voda i značaj pojedinca u racionalnom korišćenju vode. Događaju su se pridružili i prijatelji iz Uprirodise koji su nas upoznali sa svojstvima vode. Kroz radionice i aktivnosti, koje promovišu zdrav način života sa ciljem podizanja ekološke svesti kod najmlađih u Zabavnom parku Starli, 700 mališana je učestvovalo i postali su pravi Vodni agenti Novog Sada.

Partneri: Zabavni park Starli, Vodna agencija, Uprirodi se, Coca Cola HBC, Massife Group

Reference:

http://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/165058/FOTO-Vise-od-700-djaka-postali-Vodni-agenti-Novog-Sada.html